8 klassiska husmorstips och en smarrig sallad

|

Hej alla glada matlagare! Matlagningskonsten går i arv från generation till generation. Alla sitter med härliga tips som kan förenkla er vardagen i köket. Har kommer en ”smartlista” från mig som jag med glädje delar med mig till er alla.

1. Det bästa, löskokta ägget (ej induktion)

  • Lägg äggen i en kastrull, täck med kallt vatten.
  • Ställ kastrullen på en iskall kokplatta och sätt på högsta värmen.
  • Låt vattnet koka och ställ kastrullen åt sidan och låt äggen ligga kvar i vattnet i 5 minuter.
  • Nu är det bara att ta upp dina superägg.

2. Smöret ska stå ut ute i köket (ej sommaren)

  • Jag har smöret i en smörbytta på en central plats i köket.
  • Mjukt och perfekt till smörgåsen.
  • Perfekt klick i såser och grytor (smakhöjare).
  • Lätt att smörja plåtar och formar innan matlagning.

3. Mild och god gul lök på mindre än 3 minuter

  • Skiva eller hacka löken, lägg den i en bunke. Täck den med vinäger ordentligt och vänta i två minuter. Sila bort vinägern och resultatet är häpnadsväckande!
  • Perfekta salladslöken.
  • Äntligen god kebab, tips till snabbköket :)

4. Salt, en bra bakteriedödare

  • Träskärbräda, strö på 1 dl salt över hela skärbrädan. Gnugga in saltet ordentligt med en ren borste. Spola bort saltet. Klart!
  • Grillen, strö över rejält med salt på gallret och runt om. Gnugga in det med din grillborste. Borsta bort det. Klart!

5. Bränt vid din kastrull igen!

  • Jag brukar ta 2 st maskindiskmedelstabletter och fyller kastruller till hälften med vatten. Sen kokar jag allt i 10 minuter. Fungerar alltid!
6. Fräscha upp salladen
  • Lägg salladen eller skott i en bunke med iskallt vatten.
  • Låt den ligga kvar i en timme.
  • Slunga salladen ordentligt (salladsslunga är ett måste-köp).
  • Nu är salladen som nyskördad och krispig.

7. Plastfolie, en personlig vän i köket

  • Smält smör i mikrougnen. Lägg smöret i en kopp och täck med plastfilm.
  • Lågtemp i ugn (under 120 grader) täck fisken eller kycklingen med plastfolie när du bakar av dem. Då behåller du saftigheten.
  • Inget kastrullock. Täck kastrullen med plastfilm, så kokar vattnet i ett nafs.

8. Tryckkokare, en vinnare

  • 1/3 del av koktiden på allt.
  • Godare smak, behöver mindre vatten, och du slipper reducera grytan eller såsen.
  • Jag använder min tryckkokare till köttfärssås, köttgrytor, råris, rotsaker, baljväxter, chili, baked tomato. Allt som tar tid. Love it!
En smarrig sallad slår aldrig fel.

Alla sitter med härliga tips som kan förenkla er vardagen i köket.

RECEPT: Caesarsallad med extra husmorstvist

4 portioner

600 g stekt/grillad kycklingfilé
100 g cocktailtomater
2 huvuden romansallad
100 g hyvlad parmesanost
2 skivor bondbröd (till krutonger)

Dressing

5 st. sardellfiléer, finhackade
2 st. vitlöksklyftor, pressade
1 dl parmesanost, riven
1 msk vitvinsvinäger
1 st. äggula
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader och skär brödet i små kuber.
  2. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper i botten.
  3. Hyvla över smör och strössla på flingsalt.
  4. Rösta krutongerna i ugnen i cirka 30 minuter, rör om då och då tills dom är gyllenbruna. Sänk nu ugnen till 110 grader.
  5. Skär salladen grovt och lägg den i en bunke med iskallt vatten. Slunga salladen ordentligt (är det vatten kvar runt salladen blir slutresultatet rinnigt och blaskigt).
  6. Skär kycklingfiléerna i skivor och lägg den i en ugnsplåt, salta och peppra och täck sedan med plastfolie.
  7. Baka av kycklingen i cirka 25 minuter, eller tills den är färdig.
  8. Mixa sardeller, vitlök, äggula, parmesan, citron och peppar i en matberedare. Häll i oljan i en tunn stråle så dressingen inte spricker.
  9. Blanda salladen och dressingen i en bunke (obs inte för mycket dressing, den ska bara limma salladen) och lägg den sedan på ett vackert fat. Toppa med kycklingen och parmesanflingorna. Garnera sedan med dom fina krutongerna.
  • http://www.facebook.com/people/Camilla-Prager/1635812073 Camilla Prager

    Där lärde jag mig något nytt idag med! Måste prova det där med vidbrända kastruller…

  • http://www.facebook.com/lina.bengtsson.315 Lina Bengtsson

    Bra tips!

  • http://www.facebook.com/andreas.skoldberg Andreas Sköldberg

    Många bra tips! Har du händelsevis något tips på hur man kan få en ny grillpanna i gjutjärn att bli mindre ”sticky”? Är det mångårig användning som gäller eller finns det några genvägar? I nuläget är t.ex. fisk uteslutet eftersom den lätt fastnar och går sönder.

  • http://www.facebook.com/adrienne.geer Adrienne De Geer

    Har alltid hävdat att salldsslungan är ett måste! Nu har jag något att styrka mina argument med….

  • http://www.facebook.com/jeanette.loof Jeanette Lööf

    Jordgubbsprovivan har alltid varit min favorit.

  • http://www.facebook.com/jeanette.loof Jeanette Lööf

    Jordgubbsprovivan har alltid varit min favorit. Jordgubb och rabarber är också god.

  • http://www.facebook.com/ingmarie.viklund Ing-Marie Viklund

    Har länge varit sugen på en tryckkokare. Nu måste jag ju köpa en! :-)

  • http://twitter.com/JacobWismar Jacob Wismar

    Det är klart du ska köpa en tryckkokare, jag har faktiskt 2 stycken och använder det ofta. Minst en gång i vecka åker den fram :)

  • http://twitter.com/JacobWismar Jacob Wismar

    Det är ett måste!!! Som salladen säljs idag (lösvikt och påsar)

  • http://twitter.com/JacobWismar Jacob Wismar

    Tack Lina! Det kommer mera :)

  • Linda Andersson

    Låter smarrigt. Det ska jag testa :-)

  • Erik

    Är en av dem till salu?

  • http://www.facebook.com/henrik.dagergard Henrik Dagergård

    Den här tryckkokaren har jag funderat på länge, efter föreläsningen igår så blir det till att slå till på en! Dock hört att det finns lite explosionsrisk…?:)

  • http://www.facebook.com/henrik.dagergard Henrik Dagergård

    ca 2 ml ProViva Mango i pannan och alla spår av ”sticky” är som borta!