“Det började med en vision om att rädda liv”

|

Under en pressfrukost för den nylanserade ProViva50 med 50% mindre socker hade Michael Oredsson som är VD för Probi flugit upp från Lund för att svara på frågor. Vi passade på att få en pratstund med Michael, som berättade historien om ProViva och vilken betydelse Probi och ProViva har haft för varandra genom åren. 

“Probi och ProViva har en lång historia tillsammans. När den första forskningen startade kring det som senare skulle bli ProViva handlade allt om att underlätta för patienter som genomgick stora operationer. Då, i mitten av 80-talet, var idén att sondmata patienter med en havreblandning. I stort sett är det samma havreblandning som idag säljs under namnet ”Fermenterad havreblandning med aktiv ProViva-kultur”. Samtidigt pågick forskning kring flera intressanta bakteriestammar, där bakterien Lactobacillus plantarum 299v, som Probi idag har patent på, var den som valdes ut för fortsatt forskning. På den tiden fanns inga tankar om att skapa ett livsmedel som skulle säljas till människor i livsmedelsbutiker. Då handlade allt om att rädda liv i vården.

Ända sedan starten i början av 90-talet har all utveckling kring ProViva handlat om nytänkande och innovation. ProViva är en dryck som vill hjälpa människor att må lite bättre i vardagen. Men det finns en diskussion som hela tiden återkommer och som jag hör ibland: “Jag gillar ProViva, men varför måste den innehålla så mycket socker?”.

Låt mig först säga att ProViva inte är några förespråkare för socker. ProViva innehåller socker och jag vet att det finns människor som inte vill dricka ProViva just av det skälet. Sockret i ProViva finns där för smakens skull, men allra främst för alla de goda bakteriernas skull. Den bakteriestam som finns i ProViva behöver socker för att leva och må bra. ProViva innehåller inte mer socker än ett vanligt glas juice, men även det är för mycket socker för vissa. Att det finns människor som inte accepterar socker är något vi inte kan göra så mycket åt tyvärr.

ProViva har ända sedan starten varit en produkt som utvecklats ständigt. Att ProViva nu kan lansera en dryck som innehåller hälften så mycket socker ser vi som en stor framgång. Drycken heter ProViva50 och innehåller bara socker från frukt och bär och extrakt från växten Stevia.

Jag tänkte inte berätta hela bakgrunden till varför ProViva valde att söta med Stevia-extrakt, men av alla alternativ som fanns var Stevia ett mycket bra alternativ för att kunna dra ner på sockret men ändå få bakterierna att att trivas i ProViva. Stevia-extrakt har en lång historia som sötningsmedel, bland annat har Stevia använts i Japan för sötning i över 40 år. Självklart är Stevia-extrakt godkänt som livsmedelstillsats inom EU, och därmed också godkänt av Livsmedelsverket.

Vi på Probi tror mycket på ProViva50 och i alla de smaktester som ProViva har genomfört har människor varit mycket positiva. Och jag vet att alla som jobbat med ProViva50 är väldigt stolta över resultatet.”

Det är en solig morgon på Strandbryggan vid Djurgårdsbron i Stockholm där pressfrukosten hållts och pratstunden med Michael närmar sig sitt slut. Det känns som att Michael skulle kunna berätta hur länge som helst om Probis samarbete med ProViva och hur mycket de båda företagen betyder för varandra, men vi vill inte hålla kvar Michael allt för länge. Imorgon är Kristi Himmelsfärdsdag och idag arbetar de flesta halvdag, det borde få gälla även för Probis VD. 

ProViva50 lanserades i slutet av april 2013 och finns nu i mataffärer runtom i landet. Du som vill veta mer om ProViva50 kan läsa vidare i det här blogginlägget