Din egen balans- och resultaträkning

|

Livets ekonomi – visst måste vi alla se över vår ekonomi, balansera vår budget och få pengarna att räcka till och gärna bli över! Detsamma gäller vår inre balans. Vi måste hushålla med vår energi, skapa balans mellan vila och aktivitet samt gärna få ett överskott på god energi och livslust. 

Planering är allt. Men sedan gäller det att vara flexibel. Jag utövar yoga sedan många, många år tillbaka. Yoga handlar om och strävar efter att uppnå balans. Med yoga bygger jag styrka, balans och smidighet i kropp, tanke och själ.

Själva ordet yoga betyder ”föreningen”, det vill säga att föra samman kropp, tanke och själ så att alla dina krafter är närvarande och tillgängliga för dig i stunden här och nu.

Vi tar som exempel att tanken är ur balans. Du drömmer dig framåt i tiden och längtar efter ett visst ögonblick, en semester eller annat tillfälle. Du tappar fokus på stunden där du är och ger energi till en stund som ännu inte har kommit och framtiden är alltid oviss. Sedan när du är ”där”, till exempel på semestern, börjar du fundera på hur du ska orka med jobbet när du kommer hem. Tankarna flyttas hela tiden framåt och bort från stunden du lever i just nu. Det är en typ av obalans.

Jobba upp din närvaro i nuet

Med hjälp av yoga, meditation, mindfulness och andra hälsometoder kan du jobba upp din närvaro i nuet så att du kan uppleva den maximalt och vila i stunden även när det stormar runt omkring.

Hur ska du då göra för att komma i balans? Precis så som med din ekonomi – planera noggrant!

Kroppen kan komma ur balans genom att du till exempel sover för lite eller sover för mycket, motionerar för lite eller tvärtom tränar för hårt. Allt, allt, allt handlar verkligen om balans (därför är ProVivas Hälfenmetoden så bra!).

Hur ska du då göra för att komma i balans? Precis så som med din ekonomi – planera noggrant! Gör en balans- och resultaträkning för din energi. Skriv gärna ner den och utvärdera månad för månad. Hur många träningspass blev av? Hur många kreativa pauser? Promenader? Stunder att vila? Gå på spa? Meditera? Bio? Njuta? Vara?

Ta kontroll över ditt liv. Lär dig att säga både ja och nej. Rådfråga dig själv och se över dina inre resurser. Låna inte för mycket av framtidens energi, då blir räntan för hög!

Lev nu. Lev väl. Lev balanserat.