Egenvård – den nya friskvården

|

Friskvård, sjukvård och egenvård. Det finns sjukhus. Men var är då alla friskhus?! Hälsa är i fokus och det händer mycket inom välmående-industrin. Digital hälsa är den nya trenden och med hjälp av digitala verktyg, appar och program kan du börja mäta, följa och programmera din hälsa. 

I framtiden och redan här och nu kan du på många sätt kartlägga din hälsa, dina värden och skapa rapporter som du själv kan ta med till din läkare för att konsultera och få ökad förståelse för din hälsa.

Forskning på hjärnan öppnar upp för nya insikter om hur vi med tanken kan förändra oss själva. Ayurveda, meditation och yoga med sina mångtusenåriga traditioner har alltid hävdat betydelsen av tankekontroll och bemästrande av tankens kraft. Men här och nu kommer rapporterna som styrker det vi länge vetat.

Vi behöver alla vara närvarande i enkelheten.

Det sägs, enligt forskning, att vi de senaste 10 åren fått 90 procent av den kunskap vi nu har om hjärnan.

Ayurveda, som är min stora inspirationskälla, kan översättas med ”kunskap om livet” och med detta menat kunskap om hur vi kan ta hand om oss utifrån den vi är. 5000 år gammal kunskap om egenvård.

Se dig själv som din bästa coach, tränare och hälsorådgivare. Förse dig med den kunskap du behöver för att kunna vägleda dig själv. Det är egenvård. Gör en djupdykning i digital hälsa och hitta verktyg som passar just dig. Men som alltid – med balans. Vi behöver alla vara närvarande i enkelheten, ner- och bortkopplade från det eviga nätet.

Egenvård i korta drag:

  1. Lär känna din kropp, tanke och själ.
  2. Studera hälsa som begrepp och filosofi.
  3. Skapa rutiner för fysisk aktivitet och mental träning
  4. Prova digital hälsa – mät din puls och fysiska aktivitet med mera (men med balans så klart!).
  5. Gör något litet för dig själv, varje dag.

Med rätt kunskap kan du komma långt på vägen mot hälsa.