Enkelt med äpple – recept på smulpaj med müsli

|

Äpple är en av våra vanligaste frukter och något många med mig har som stapelvara hemma. Brukar du som jag bunkra upp med massor av äpplen året om, är här några tips vad du kan göra för att aldrig låta några av dessa fantastiska frukter gå till spillo. 

Tips vid äppel-overload

Testa rårivet äpple på frukostfilen!

  • Skiva tunt och torka till äppelchips.
  • Gör osockrat äppelmos och frys in i ziplockpåsar, sockra när du tar fram dem beroende på vad du ska använda det till; till exempel äppelsorbet, som fyllning i munkar och rulltårta eller till yoghurt och gröt.
  • Njut hemgjort äppelmos som dessert, med lite gräddmjölk.
  • Testa rårivet äpple på frukostfilen.
  • Stek äpplen och servera till maträtter i stället för lingonsylt.
  • Äppelmos passar väldigt bra till just fläskkött.

RECEPT: Enkel äppelsmulpaj med müsli

Ingredienser:

4-5 äpplen

2 msk smör

3 msk socker

3-4 dl basmüsli (orostad)

3 msk vatten

En nypa salt

1 msk rapsolja

1/2 tsk kardemumma/kanel

2 msk honung

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 135 grader.

2. Kärna ur äpplena och skär dem i grova bitar. Stek dem i smör och socker i stekpanna på medelvärme i ca 5-7 min, de ska vara gyllene.

3. Smörj en pajform och lägg i äpplena. Blanda müsli, kryddor, vatten och honung i en bunke tills det blir större klumpar. Häll müslitoppingen över äpplena.

4. Grädda pajen i ca 1 timme. Servera med glass, vaniljsås eller vispgrädde.

Se också mitt smarriga recept på äppelsalsa!