Familjemetoden – eget halvfabrikat i snabbfart

|

Tid är idag en bristvara. Fritiden är ofta är fylld med aktiviteter; man ska skjutsa och hämta barn på olika ställen och tidsbristen gör snabbmaten till ett bekvämt men ohälsosamt alternativ. Familjemetoden är ett smart sätt att planera, laga och kombinera maträtter.

 

Eftersom familjemetoden både är enkel och effektiv passar den i synnerhet barnfamiljer. Metoden består av tre steg:

1. Skapa förutsättningar.

Första steget är att gå igenom familjens nuvarande kostvanor och hälsa. Därefter skapas bättre förutsättningar genom att bland annat rensa och organisera i kyl och frys.

Eftersom familjemetoden både är enkel och effektiv passar den i synnerhet barnfamiljer.

2. Laga egna halvfabrikat.

Steg två är att skapa en grund i form av hemlagade halvfabrikat. Basen består av baljväxter, ris, potatis, smakessenser, kyckling, kött och fisk. Därefter förpackas maten och förvaras i kyl eller fryses in.

3. Lära sig systemet.

Det sista steget är att lära sig kombinera halvfabrikaten med färska råvaror och smaksättningar. Därmed kan man snabbt och lätt skapa välbalanserade måltider. En stor del i detta är att planera inköp och skapa veckomenyer.

Flödesschemat för familjemetoden ser ut som följer: Handla råvaror – tillagning av eget halvfabrikat – frysning/kyl – tina, ta fram- smaksättning och tillagning – färdig rätt!

Att ta hand om sina råvaror är viktigt.

Förberedelser

Förberedelse av kött till eget halvfabrikat

Att tillaga kött tar ofta ganska lång tid. En god köttgryta ska koka i flera timmar för att köttet ska bli mört, en rostbiff tar minst 1 ½ timme i ugn för att inte bli seg. Nästan allt kött blir gott och mört om det får ta den tid det behöver. Det gäller framförallt de magrare sorterna, som är att föredra ur hälsosynpunkt.

 Nästan allt kött blir gott och mört om det får ta den tid det behöver.

Med allt detta i åtanke är det perfekt att tillaga köttet i förväg och ha i frysen, för att sedan använda i grytor, pytter och sallader. Då vet man att man alltid får ett mört och gott kött på en kvart, varje dag!

Förberedelse av kyckling till eget halvfabrikat

Kyckling däremot tar inte så lång tid att tillaga. Men håll med om att det känns mer tilltalande att ta ut färdiga kycklingbitar från frysen istället för att stå och slibba med råa filéer på särskilda skärbrädor när man kommer hem efter en stressig arbetsdag! Då vet du också att kycklingen är saftig och god, bara att smaksätta!

Förberedelse av lax till eget halvfabrikat

Lax är inte heller så krångligt eller tar lång tid att tillaga. Men om man som min fru avskyr laxdoftande händer är det skönt att bara ha det någon gång emellanåt. Gör laxen i förväg, så vet du också att den är saftig och perfekt tillagad!

Förberedelse av baljväxer och gryner till eget halvfabrikat

Att tillaga baljväxter tar ofta ganska lång tid. Linser ska koka i ca 40 minuter, och nästan alla bönor kräver blötläggning och därmed framförhållning.

nästan alla bönor kräver blötläggning och därmed framförhållning

Då är det lätt att man hoppar över dessa goda, nyttiga råvaror som är toppen för kroppen! Men om man istället tillagar dessa i förväg och har i frysen, för att sedan använda i vardagsmaten vet man att man alltid får i sig nyttiga fibrer och vitaminer med lågt GI.

Övriga saker att tänka på

  • Råris: Koka i kastrull hela förpackningen enligt anvisning på paketet, kyl av snabbt på plåt.
  • Små linser: Koka i kastrull hela förpackningen enligt anvisning på paketet, kyl av snabbt på plåt.
  • Stora vita bönor: Blötlägg i 8 timmar. Koka i kastrull hela förpackningen enligt anvisning på paketet, kyl av snabbt på plåt.
  • Kikärter: Blötlägg i 8 timmar. Koka i kastrull hela förpackningen enligt anvisning på paketet, kyl av snabbt på plåt.
  • Röda linser: Koka i kastrull hela förpackningen enligt anvisning på paketet, kyl av snabbt på plåt.

Exempel på hur ett recept kan se ut om ni följer systemet, då har ni en vällagad och god middag på mindre än 10 minuter, det låter väl toppen!

RECEPT: Saffranspaella på råris

4 portioner

5 dl kokt råris (från frysen)

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

½ purjolök

½ zucchini

Olivolja (till stekning)

200 g kycklingfilé (från frysen)

200 g räkor

1 dl passerade tomater

1/2 paket saffran

Salt och cayennepeppar

1 Citron till garnering

Går så här:

  1. Ta fram alla halvfabrikat från frysen på morgonen.
  2. Hacka lök, vitlök och de andra grönsakerna. Fräs i en panna tillsammans med saffranen och låt dem få färg.
  3. Tillsätt den färdiga kycklingen och råriset.
  4. Lägg i räkor (gärna med skal).
  5. Tillsätt passerade tomater och smaka av med cayennepeppar. Garnera med skivad citron.