ProViva innehåller havre

Varför innehåller ProViva havre?

Havren ger Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) en mycket positiv och gynnsam miljö att leva i.

Hur reagerar glutenöverkänsliga personer på ProViva?

Vi analyserar regelbundet gluten i ProViva Fruktdryck och värdena har alltid legat under detektionsgränsen. Det betyder mindre än 5 mg / kg produkt. Enligt Livsmedelsverket får glutenfria livsmedel ha en glutenhalt som inte överstiger 200 mg / kg. Det finns ett förslag om att sänka gränsvärdet till 100 mg / kg. ProViva Fruktdryck kan alltså drickas av glutenintoleranta.

Vid tillverkning av ProViva ympas bakterien Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) i en blandning av havre, kornmalt och vatten och får växa till där under ett dygn. Sedan blandas den fermenterade havrevällingen med fruktblandningar till olika ProViva-produkter. De enda ingredienser i ProViva som kan innehålla gluten är havremjöl och kornmalt. ProViva Fruktdryck innehåller 0,65 % havremjöl och 0,03 % maltmjöl.

Maltmjöl används för att det innehåller enzymer, som kan bryta ned stärkelsen i havren. Tack vare detta får den fermenterade havrevällingen en tunnare, mindre viskös konsistens. Denna enzymatiska nedbrytning av stärkelse gör också att bakterierna får tillgång till sockerarter, som förbättrar deras aktivitet.

ProViva Superfrukt har 5 gånger så hög inblandning av havrevälling (och därigenom havremjöl och kornmalt), som ProViva Fruktdryck. Vi har även analysdata för gluten i ProViva Superfrukt. Nivåerna brukar vara detekterbara och ligga på ca 20 mg / kg produkt. De ligger alltid långt under dagens gränsvärde på 200 mg och även under det kommande gränsvärdet på 100 mg.