ProViva kan drickas av glutenintoleranta

Vi får många frågor om gluteninnehållet i ProViva. Svaret är att vi regelbundet låter analysera gluten i ProViva Fruktdryck och värdena har alltid legat under detektionsgränsen. Det betyder mindre än 5 mg gluten / kg produkt (< 5 ppm).

En EU-standard har införts för sammansättning och märkning av livsmedel, som är lämpliga för personer med glutenintolerans (EG Förordning nr 41/2009). Standarden innebär att ett enda gränsvärde finns för begreppet glutenfritt: högst 20 mg gluten / kg produkt (20 ppm). Gluteninnehållet i ProViva fruktdryck ligger under detta gränsvärde.

Vid tillverkning av ProViva ympas bakterien Lactobacillus plantarum 299v(DSM 9843) i en blandning av havre, kornmalt och vatten och får växa där under ett dygn. Den fermenterade havrevällingen blandas med frukter till olika ProViva-produkter. De enda ingredienser i ProViva som kan innehålla gluten är havremjöl och kornmalt. ProViva Fruktdryck innehåller 0,65 % havremjöl och 0,03 % maltmjöl.

Maltmjöl används för att det innehåller enzymer, som kan bryta ned stärkelsen i havren. Tack vare detta får den fermenterade havrevällingen en tunnare, mindre viskös konsistens. Den enzymatiska nedbrytningen av stärkelse gör också att bakterierna får tillgång till sockerarter, som förbättrar deras aktivitet.

ProViva Active har samma inblandning av havrevälling som ProViva Fruktdryck. Gluteninnehållet är därför också mindre än 5 mg gluten / kg produkt (< 5 ppm).

ProViva Superfrukt har 5 gånger så hög inblandning av havrevälling (därmed också havremjöl och kornmalt), som ProViva Fruktdryck. Varje ProViva Superfrukt är på 80 ml och innehåller lika mycket av bakterien Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) som 400 ml ProViva Fruktdryck. Vi har även analysdata för gluten i ProViva Superfrukt. Nivåerna brukar vara detekterbara och ligga på ca 20 mg gluten / kg produkt (20 ppm).

Enligt EU-bestämmelserna får endast produkter som innehåller ”ren” havre, där havren i sig innehåller högst 20 mg gluten / kg produkt, benämnas glutenfria. Vi uppfyller inte detta krav men däremot att gluteninnehållet i ProViva är lägre än 20 mg gluten / kg produkt (undantag ProViva Superfrukt).

 • Pingback: Proviva och Mage+ | Britta bloggar

 • Pingback: Kornmalt innehåller gluten | Fråga Dietisten

 • Malin flinck

  NI MENAR VÄL? GLUTENALLERGIKER? INTE GLUTENINTOLERANTA. Jag är glutenintolerant och det får inte ens vara ett litet fjuttig mängd gluten. Om det är glutenintolerant så får det inte finnas något alls. Varför ska ni ens ha gluten överhuvudtaget? Det som ska vara så bra för magen, vilket är fel, eftersom att gluten gör en uppblåst i magen. Förresten är jag också en kund som vill dricka proviva så gör något åt det.

 • Ann-Louice Forsström

  Själv så mår jag inte ok i magen av Provivaprodukter. Går det inte att byta ut mot glutenfria alternativ, tex Husk, Pofiber eller liknande?
  Mvh
  Ann-Louice, glutenintolerant sedan 1978.

 • Ann-Louice Forsström

  Kan man inte byta ut korn och havre mot glutenfria alternativ såsom Husk, Pofiber eller liknande?
  Mvh Ann-Louice, glutenintolerant sedan 1978

 • Vik Drej

  Jag dricker JOYDAY istället som är glutenfri :)

 • Vik Drej

  Det finns JOYDAY drycken som är för glutenallergiker :-)