Frukt och bär

|

När jag var liten tyckte jag att palla äpplen var riktigt kul. Det var otroligt spännande och lite läskigt. Och aldrig har väl frukt smakat så gott som just de där stulna äpplena.

Idag har de flesta jag känner som har trädgård mer frukt än de hinner äta upp. Så var inte blyg, fråga grannarna efter deras överblivna frukt, så att så lite som möjligt går till spillo. Skyll på miljön, inte på att du ska hem och göra äppelpaj. ;)

Så var inte blyg, fråga grannarna efter deras överblivna frukt, så att så lite som möjligt går till spillo.

Utnyttja allemansrätten, gå ut i skogen och plocka blåbär, lingon och kanske hjortron om du bor norrut. Sedan är det bara hem och sylta och safta. Hemkokt saft och sylt inte bara smakar godare, utan man kan även själv välja vilken konsistens och kanske smaksättning man vill ha. Vad sägs till exempel om blåbärssylt med vanilj, eller lingondricka med kardemumma?

Om man har plockat mycket bär, går det utmärkt att frysa dem. Sedan kan man använda dem till smoothies, paj, eller min favorit – rårörda blåbär. Även äppelmos går bra att frysa.

RECEPT: Äppelsalsa

1 sats

Ingredienser:

1 kg äpplen, skalade och urkärnade

2 röda paprikor

4 scharlottenlökar, finhackade

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 chilli, urkärnad och finhackad

½ dl vit balsamvinäger

3 msk honung

Salt

1 knippe färsk koriander

 

Gör så här:

  1. Dela äpplena i tunna skivor. Lägg alla ingredienser i tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt sedan chutneyn sjuda på svag värme i 30 minuter.
  2. Häll upp chutneyn i fina glasburkar.