Go rawfood - en utmaning

|

Rawfood är något som blivit väldigt populärt i matvärlden. Trenden har framförallt satts av superstjärnorna i Hollywood, där äter var och varannan i princip 100 % rawfood. Rawfood brukar kallas en livsstil – inte en diet.

Definitionen av rawfood är enkelt förklarat mat som inte hettas upp över 42 grader. I och med detta finns alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen kvar och man får ut maximal näring av maten. Den vanligaste formen av rawfood är helt vegansk eller vegetarisk, det vill säga man äter bara saker som odlats (ej mejeri, ägg eller kött/fisk/fågel).

Vad äter man då?

  • Frukt, torkad frukt, bär.
  • Grönsaker, rotsaker.
  • Bönor, linser, alger.
  • Fröer, nötter.
  • Några sädesslag; till exempel quinoa, råris.
  • Kallpressade oljor och rå honung.
  • Örter, vetegräs, alger, superfoods.

Hur ”tillagar” man maten?

Många som äter rawfood brukar ha en 80/20- princip, de äter 80 % rawfood, men i sociala sammanhang eller när det inte finns möjlighet äter de ”bara” vegetariskt/veganskt.

  • Helt rått.
  • Blötläggning.
  • Groddning.
  • Mixning.
  • Torkning i max 42 grader.

Fördelarna med rawfood

  • Oprocessat, alla nyttigheter behålls.
  • Kräver minimal tillagning.
  • Knappt ugn eller spis behövs.
  • Bra för miljön.
  • Känns fräscht.
  • Rolig utmaning.
  • Okonventionellt.
  • Fungerar bra med barnen (de ser vad de äter).
  • Enkelt vid picknick.

Rawfood i vardagen

Hur får man till rawfood i vardagen? Många som äter rawfood brukar ha en 80/20-princip, de äter 80 procent rawfood, men i sociala sammanhang eller när det inte finns möjlighet äter de ”bara” vegetariskt/veganskt. Hemma i min familj äter vi ganska mycket rawfood av bara farten; de flesta av våra grönsaker och frukter äts helt råa till alla måltider. Dessutom är min fru vegetarian så det gör att resten av familjen också får en stor del av maten helt vegetarisk och ofta rawfoodbaserad.

Tips för att öka mängden rawfood i vardagen

  1. Bestäm en dag i veckan (rawfood-dagen).
  2. Ät ett rawfoodmål om dagen (till exempel frukost; fruktsallad med nötter samt hemgjord mandelmjölk).

Ett garanterat smaskigt rawfoodrecept är dessa chokladbollar nedan! Hem och testa. :)

RECEPT: Rawfood-chokladbollar

Du behöver:

1 dl hela mandlar

1 dl pumpakärnor

1/2 dl cashewnötter

3 msk russin

12 torkade aprikoser

12  torkade dadlar, utan kärna

1 dl kokosflingor

2 msk kallt kaffe

2 1/2 msk rå kakao

1 krm äkta vaniljpulver

Ca 2 dl kokosflingor/mixade nötter eller fröer att rulla bollarna i

 

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare med kniv till en slät smet 
  2. Rulla till små bollar, ca 1-2 msk/boll, som sedan rullas i kokosflingor eller nöt/frökross
  3. Förvara i kyl

Vill du läsa mer om rawfood, kolla här på Erika Palmkrantz sida, hon är en av de främsta i Sverige inom rawfood.

Lycka till!

//Jacob

Se också ”Råkost – rått och rätt”.