Gör din egen yoghurt

|

Att göra sin egen yoghurt är inte särskilt svårt. Men det är kul, billigt och modernt. ;) Om du vill prova, är de enda ingredienserna du behöver mjölk och en liten skvätt yoghurt. 

Det finns två sätt jag testat att göra egen yoghurt på:

  • Yoghurt i termos: 5 dl mjölk, 3 msk yoghurt. Koka upp mjölken till 100 grader, låt svalna till 40 grader och vispa i yoghurten. Se till att termosen är riktigt ren och häll sedan i mjölk/yoghurtblandningen. Ställ i rumstemperatur i ett dygn och sedan i kyl. Hållbarhet 3-4 dagar.
  • Yoghurt i ugn: 5 dl mjölk, 3 msk yoghurt. Sätt ugnen på 60 grader. Koka upp mjölken till 100 grader, låt svalna till 40 grader och vispa i yoghurten. Häll i ugnssäker form med lock. Ställ i ugnen och stäng av värmen. Låt stå ca 10 timmar i ugnen, förslagsvis över natten och sedan i kyl. Hållbarhet 3-4 dagar.

Testa gärna att göra egna smaker på din yoghurt

Testa gärna att göra egna smaker på din yoghurt; mixa i bär, krydda med exempelvis kanel, kardemumma, vanilj eller ingefära. Smaksätt med sylt, fruktdryck eller honung.

Servera med müsli, bär, nötter eller frukt.

 

RECEPT: Vanilla strawberry cheesecake yoghurt

Ingredienser:

5 dl gammeldags mjölk

3 msk naturell mild yoghurt 3%

2 krm äkta vaniljpulver

100 g frysta jordgubbar

3 msk honung

4 digestivekex

 

Gör så här:

Koka upp mjölken till 100 grader, låt svalna till 40 grader och vispa i yoghurten. Se till att termosen är riktigt ren och häll sedan i mjölk/yoghurtblandningen. Ställ i rumstemperatur i ett dygn och sedan i kyl. Mixa i jordgubbar, honung och vaniljpulver. Servera med smulade digestivekex.