Att göra sin egen yoghurt är inte särskilt svårt. Men det är kul, billigt och modernt. Om du vill prova, är de enda ingredienserna du behöver mjölk och en liten skvätt yoghurt.
Det finns två sätt jag testat att göra egen yoghurt på:
- Yoghurt i termos: 5 dl mjölk, 3 msk yoghurt. Koka upp mjölken till 100 grader, låt svalna till 40 grader och vispa i yoghurten. Se till att termosen är riktigt ren och häll sedan i mjölk/yoghurtblandningen. Ställ i rumstemperatur i ett dygn och sedan i kyl. Hållbarhet 3-4 dagar.
- Yoghurt i ugn: 5 dl mjölk, 3 msk yoghurt. Sätt ugnen på 60 grader. Koka upp mjölken till 100 grader, låt svalna till 40 grader och vispa i yoghurten. Häll i ugnssäker form med lock. Ställ i ugnen och stäng av värmen. Låt stå ca 10 timmar i ugnen, förslagsvis över natten och sedan i kyl. Hållbarhet 3-4 dagar.
Testa gärna att göra egna smaker på din yoghurt
Testa gärna att göra egna smaker på din yoghurt; mixa i bär, krydda med exempelvis kanel, kardemumma, vanilj eller ingefära. Smaksätt med sylt, fruktdryck eller honung.
Servera med müsli, bär, nötter eller frukt.
RECEPT: Vanilla strawberry cheesecake yoghurt
Ingredienser:
5 dl gammeldags mjölk
3 msk naturell mild yoghurt 3%
2 krm äkta vaniljpulver
100 g frysta jordgubbar
3 msk honung
4 digestivekex
Gör så här:
Koka upp mjölken till 100 grader, låt svalna till 40 grader och vispa i yoghurten. Se till att termosen är riktigt ren och häll sedan i mjölk/yoghurtblandningen. Ställ i rumstemperatur i ett dygn och sedan i kyl. Mixa i jordgubbar, honung och vaniljpulver. Servera med smulade digestivekex.