Gör en matplan, din egen supermeny

|

Vad blir det för middag? Idag gäller det att vara effektiv i köket för att laga bra, hemlagad mat. Middagskassar dyker upp som svampar överallt. Vill ni ha det bästa av två världar, en bra plan och välja middagar utan experthjälp, är mitt tips att härma strukturen från kassleverantörerna och ordna ett eget enkelt system.

Börja med att skriva en enkel meny för en vecka. Tänk noga på logistiken så att allt passar ihop i ett enda långt flöde, och minimera matlagningen. Kolla exempel nedan.

Måndag

Spaghetti  Bolognese med tomat & mozzarellasallad.

Logistiktips: Gör extra köttfärsås till onsdagens middag och extra pasta till.

Tisdag

Het Jambalaya på råris

Logistiktips: När du kokar råris till Jambalayan, koka extra råris till torsdagens middag.

Onsdag

Köttfärsfyllda paprikor med fetaost och limeyoghurt.

Logistiktips: När du gör limeyoghurt, gör extra till lördagens middag.

Nu sparar du både tid, pengar och miljö.

Torsdag

Kyckling med ingefära, hackade cashewkärnor och spenatråris.

Logistiktips: Gör extra kyckling till fredagens middag.

Fredag

Caesarsallad med kyckling.

Lördag

Lammstek med bulgur & limeyoghurt.

Logistiktips: Gör en extra stor lammstek, resterna blir till söndagens pytt. När du kokar bulgur, koka extra till söndagens middag.

Söndag

Bulgurpytt med lamm, chorizo och paprika.

Sådär ja! Hela veckan i ett enda bra matflöde :) Nu sparar du både tid, pengar och miljö. Om du har matlåda på luncherna kan du vrida i matschemat ett extra varv, så kan du även enkelt variera dina luncher.

Se också ”Familjemetoden – eget halvfabrikat i snabbfart” för fler tips kring hur du smart planerar, lagar och kombinerar maträtter.