Grönt gör livet skönt

|

Följ med mig till en magisk värld och in i Gullvillan på Lidingö, strax utanför Stockholm. Med dagens film vill jag passa på att visa dig mina egna favoriter som jag alltid har hemma: basilika, mynta och lavendel. Alla goda ting är tre. Njut av blommor och blad oavsett om det är i köket, på balkongen eller i din trädgård. Det gör gott för din balans här och nu.

Min naturliga kurort hemma i köket

Att odla, plantera, pyssla om och prata med sina växter dämpar stress och ger omedelbart välbefinnande vare sig du har gröna fingrar eller inte! Så som Ingemar Stenmark sa ”De ä bar å åk”, säger jag ”De ä bar å plantera” ;)

Min älskade basilika

Jag har alltid en eller flera krukor med basilika hemma i mitt kök. Lite kuriosa är att basilikan (tulsi) anses vara helig och skydda mot olycka i Indien. Basilika passar bra att ha i en kruka i köket året om – placera den i fönstret bara, om du kan. Vi känner igen den som krydda i många italienska maträtter, till exempel pesto.

Ett gammalt huskursknep är att gnida färska blad på insektsbett för att minska besvären. Och vill du unna dig ett skönt kurbad där hemma så piggar basilikabladen upp trötta muskler. Så du får många användningsområden av en liten väldoftande kruka i köket. Och glöm inte att den skyddar mot olycka! Låt basilika bli din tur-växt du med!

Stort tack till Olivera Johansson och Kristian Skald på Gullvillan för att vi fick spela in denna film hos er. Speciellt tack för arrangemang med blommor och blad. Jag rekommenderar alla ett besök dit – det i sig gör underverk för kropp och själ.