Vad är probiotika?

Med probiotiska bakterier menas bakterier som har en positiv inverkan på vår tarmflora. De probiotiska bakterierna konkurrerar med de sjukdomsalstrande bakterierna om både näring och plats i tarmen.

Genom att äta produkter som innehåller probiotika stärker man tarmens normalflora och den blir därmed också mer konkurrenskraftig mot de skadliga bakterierna. De probiotiska bakterierna hämmar också förökningen av de sjukdomsalstrande bakterierna.

Andra sätt som probiotiska bakterier påverkar vår kropp på

De normaliserar och balanserar tarmfloran så att den blir mer tålig och konkurrenskraftig. Detta innebär att probiotika kan motverka att främmande mikroorganismer etablerar sig i vår tarm. Man har också sett att personer med IBS, colon irritabilis, som har symptom som diarré eller gasbildning kan få minskade symtom vid intag av probiotika. Man känner inte till orsaken till detta helt men en teori är att vissa bakterier som är mer gasbildande hämmas och får ge vika för de probiotiska bakterierna som inte har samma gasbildande effekt.

Probiotiska bakterier kan ha en positiv inverkan på immunförsvaret genom att vissa av dem kan bilda ämnen som aktivt stärker och balanserar vårt immunförsvar. Immunförsvaret hänger ihop med allergier och man har sett att probiotiska bakterier kan förhindra uppkomsten av allergier hos barn. Ett balanserat immunförsvar kan eventuellt ha betydelse för uppkomsten av IBD (inflammatoriska tarmsjukdomar). Orsakerna är hittills okända men man har sett att en balanserad tarmflora är positivt.

Probiotika kan även hjälpa till att bryta ner näringen i maten vi äter. Bakterierna i tjocktarmen får sin energi ifrån nedbrytningsprodukterna av matsmältningen och kan på så sätt också bryta ner vissa ämnen ytterligare. Personer med laktosintolerans får ospjälkat laktos ner i tjocktarmen, vilket kan ge obehag som lös avföring, gasighet och magknip. Lactobaciller (mjölksyrabakterier) som till exempel används för att syra yoghurt kan bryta ner delar av laktosen i yoghurten och bildar istälet mjölksyra (därav namnet). Ofta klarar därför personer med laktosintolerans syrade mjölkprodukter bättre än vanlig mjölk eftersom laktosen är spjälkad.

Man har sett att vissa probiotiska stammar kan bryta ner gallsalter vilket kan leda till en sänkning av kolesterolnivån i blodet hos personer med förhöjda värden. Detta kan ske genom att ättiksyra och propionsyra som bildas av de probiotiska bakterierna i tarmen förs från tjocktarmen till levern där den påverkar leverns reglering av våra blodfetter, framför allt kolesterol.