Förvandla dina husmansfavoriter – från spenatpannkaka till rotsaksbolognese

|

Svensk husmanskost, vad är det egentligen? Hur mycket av våra klassiker är svenska? Om detta går meningarna isär. Vad jag vet är att flera av rätterna nedan serveras både i de svenska hemmen och på restauranger dagligen. 

Om man vill kan man göra dem hälsosammare och modernare. Här är mina tips:

Om man vill kan man göra husmanskosten både hälsosam och modern!

  • Spaghetti bolognese: Använd mer grönsaker i såsen. Se recept nedan.
  • Falukorv i ugn: Servera på tomatsåsbädd med rotsaker istället för potatismos.
  • Pannkakor: Servera gärna en soppa innan så pannkakorna blir dessert. Laga pannkakorna med spenat i smeten, och servera med keso och rårörda blåbär.
  • Pizza: Gör egen pizza och ha mycket topping på, gärna mycket grönsaker. Förslag på topping: skinka, prosciutto, oliver, kronärtskocka, paprika, tomat, basilika, ruccola, mozzarella.
  • Tacos: Använd mager färs eller grillad kyckling. Ät med fullkornstortillas, salsa, majskolv och de vanliga tillbehören.

 

RECEPT: Jacobs Rotsaksbolognese

Det finns flera anledningar till att ha mycket rotsaker i en köttfärssås – det blir väldigt smakrikt, billigt och är dessutom bra för hälsan och i förlängningen även för miljön.

4–6 portioner, ingredienser:

3 morötter

1 palsternacka

1 gul lök

2–3 vitlöksklyftor

100 g rotselleri

smör eller olja till stekning

Ha mycket rotsaker i köttfärssåsen – det gör den smakrik, är billigt, bra för hälsan och i förlängningen även för miljön!

300 g nötfärs

400 g krossade tomater

4 msk oxfond

2 lagerblad

1 msk flytande honung

1 1/2 tsk kinesisk soja

3 msk tomatpuré

1 dl rött matlagningsvin

1 dl vatten

1/2 tsk timjan eller 1/2 tsk oregano

1 1/2 tsk salt

svartpeppar

 

Gör så här:

Riv morötter, gul lök, vitlök och rotselleri grovt, gärna i matberedare med kniv. Värm lite smör eller olja i en stor gryta.

Fräs grönsakerna tillsammans med köttfärs ordentligt. Tillsätt krossade tomater, fond, lagerblad, honung, soja, tomatpuré,vin och vatten. Koka upp. Låt puttra under lock på medelvärme i 25–30 minuter. Tillsatt örtkryddorna och smaka av med salt och peppar.