Annette Lefterow om att jobba för ProViva, halvera och leva hela livet i balans

|

Hej Annette, att vara ambassadör för ProViva, hur är det?
– Det är med stor passion som jag fått äran att vara ProViva-ambassadör och dessutom under ämnet balans, som för mig symboliserar det viktigaste av allt. Livet är en balansgång och med rätt kunskap och redskap kan vi lära oss att skapa bättre balans inom allt som är i nuet, vare sig det är jobb, fritid, semester eller familjeliv.

Och det är detta du bloggar om?
– Ja, på proviva.se bloggar jag en gång i veckan och varje månad får jag möjlighet att visa mina ord med bild och film. Mina inlägg handlar om olika vardagssituationer och hur vi på bästa sätt kan balansera dessa, till exempel vakna på rätt sätt, ta vara på vardagen, koppla av när vi reser, unna sig en mikropaus och dämpa stress med harmonistunder.

Vad var det som fick dig att tacka ja till att bli vår ambassadör?
Först och främst eftersom jag är ett sant ProViva-fan. Jag är blåbär helt enkelt! Jag dricker ProViva som en del av vardagen och skapar min egen balans mellan blåbär och mango. Därför blev det en självklarhet att ta uppdraget som ambassadör. Jag anser att maghälsan är oerhört viktig och det är verkligen där som vår balans sitter i kropp, tanke och själ. ProViva gör gott för kropp och själ. Dessutom smakar den gott!

Jag dricker ProViva som en del av vardagen och skapar min egen balans mellan blåbär och mango.

Och fokusen på hälsa har vi förstått är viktig för dig?
– Verkligen. Utöver min kärlek till ProViva var det även den innovativa plattformen i sig som lockade när jag tackade ja till att bli ambassadör – att ProViva slår ett slag för den svenska folkhälsan och väljer att bjuda på mer kunskap med Mage+. Kunskap om hälsa är det som kan vara avgörande för skillnaden mellan hälsa och ohälsa, att må bra eller må dåligt, gå in i väggen eller gå en powerwalk. Jag känner mig stolt och glad att tillsammans med Jacob Wismar och Terese Alvén kunna bjuda på en helhet av kunskap inom tre så viktiga områden för vårt välbefinnande, motion, mat och balans. Alla goda ting är tre. Och Mage+ är en värdefull källa till medveten hälsa.

Många idag känner sig pressade av alla krav i vardagen, att man ska vara ”perfekt”, vilket ju ofta drivs på genom statusuppdateringar i sociala medier som Facebook. Hur känner du för det?
– Ja, det håller jag med om. Med Facebook har många börjat skapa ett alter-ego, en perfekt version av sig själv och sitt liv. Vi människor har lätt för att skapa rutiner, bra som dåliga. Jag ser att vågskålen har kommit i obalans för många på Facebook som tappar kontrollen om sin integritet och i princip planerar sitt liv och sin vardag efter ”vart man ska checka in på Facebook”, med vem och när.

Välj själv och välj medvetet när du är uppkopplad och tillgänglig.

Men om man hamnat i obalans där, vad kan man göra åt det?
Om man nu har blivit ett stort Facebook-fan rekommenderar jag som med allt annat att sträva efter balans. Stäng av mobilen i perioder eller när du ska träna, promenera, laga mat och framför allt när du ska jobba. Undvik att ta emot notiser. Det stör ditt fokus och skapar obalans. Välj själv och välj medvetet när du är uppkopplad och tillgänglig, kontra när du är nedkopplad och därmed inte tillgänglig. Om du har ett problem med det, har du något att ta tag i! Testa direkt nu idag. Stäng ner. Stäng av! Koppla av! Sträva efter balans i din närvaro på nätet. Tänk framåt om 10 år, att du tittar tillbaka på det du uppdaterar nu och varje dag. Det blir mycket att radera. Var sparsam med dina inlägg och välj noga det du vill kommunicera. Behåll lite för dig själv!

Du är ju expert inom ditt område, men kan du också känna dig pressad av kraven på att leva ett perfekt liv?
Balans är mitt ämne och mitt liv. Jag lever som jag lär och strävar inte efter ett perfekt liv. Jag strävar efter att balansera det som sker och vara tacksam och glad för det som är. Det är underbart att fokusera sin tacksamhet på det man redan har istället för att vara ledsen för det man inte har. Livet är här och nu. Idag är den bästa dagen. Och mitt bästa råd är – var snäll mot dig själv. Ge och få. Lev och lär. Ut och njut.

Och avslutningsvis – Hälftenmetoden som vi på ProViva tror på, handlar ju mycket om balans, att hitta en väg mellan allt och inget. Har du några tips på hur man kan skapa sin egen Hälftenmetod?
Det är bara att halvera helt enkelt! Många av oss är bra på att planera och planerar ofta in för mycket i agendan. Ett tips är att i början av varje ny vecka titta igenom agendan och redan där jobba enligt Hälftenmetoden. Vad kan vänta till nästa vecka? Halvera dina krav på dig själv inför den nya veckan. Stryk och planera om. Lägg in pauser i agendan. Tid att göra ingenting och bara vara. Säg ja till det!

 

Följ Annette Lefterow på hennes blogg här på ProViva och få fler tips och mer inspiration kring hur du skapar balans. Är du också sugen på att veta mer och ta del av Hälftenmetoden, börja här!