Jacobs lilla köttskola

|

Kött kräver kunskap, tid och framförallt salt för att verkligen bli gott. Rent kött är naturligt, nyttigt, gott och går att tillaga på miljoner vis. 

Idag köper många filéer, mest för att de inte vet vad de ska göra med de andra delarna av djuret. Det är gott, men dyrt. Så det är en bra början att lära sig vilka delar som funkar till vad, om man vill bli mer kunnig i köttillagning.

Allt kött kan bli mört! Tricket är att koka det länge, ända tills det är mört, eller lågtempa i ugnen, helst under 100°, riktigt länge.

Allt kött kan bli mört! Tricket är att koka det länge, ända tills det är mört, eller lågtempa i ugnen.

En tryckkokare, slow-cooker eller sous-videmaskin är spännande apparater i köket, som verkligen hjälper till med tillagningen av framförallt kött. Eftersom alla dessa arbetar efter teorin ”koka/steka länge på låg temp” går det att få till nästan vilket kött som helst till en riktig delikatess. Just nu är det väldigt många som gör “roasted” eller pulled pork och det är en enkel start för någon som vill testa att köra kött länge. Här är mitt recept.

 

RECEPT: Roasted pork & potatoes

6 port

Ingredienser:

1 kg fläskkarré, (utan ben)

½ kruka timjan

3 msk smör

3 dl grönsaksbuljong

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 100 grader.
  2. Salta och peppra karrén, bryn den gyllenbrun i smöret i en stekpanna.
  3. Lägg karrén i en ugnsfast form tillsammans med timjan och buljong, täck helt med aluminiumfolie. Ställ den i ugnen. Stek den i cirka 5 timmar. Köttet ska nästan trilla isär.

Servera med potatis eller en bit bröd, äppelsalsa och en god sallad. Och se gärna mina tips för hur du kan lägga upp roasted pork och andra kötträtter så att det ser riktigt aptitligt ut!

  • Johanna Rosén

    Rött kött är verkligen inte något som jag skulle kalla ”nyttigt”.

    / Dietist