Jacobs grill- och såsspecial

|

Fastän sommaren börjar lida mot sitt slut är det fortfarande varmt nog att grilla! I min grillspecial bjuder jag både på heta, gröna grilltips och tre kalla såser som passar till. Något grillat, en kall sås, en fräsch sallad och ett gott bröd, och vips har man en god middag klar. Och dessutom en utmärkt meny att förlänga sommarvibbarna med!

Såsen gör susen

Det finns många såser som går snabbt att göra och som kräver få ingredienser. Här är mina favoriter, som förstås fungerar lika bra till mat som inte legat på gallret!

Några tips till att börja med:

  • Det kan vara bra att ha lite såsbasvaror hemma, till exempel turkisk yoghurt, krossad tomat, majonnäs, vitlök, citron, några färska örter. Med detta kommer man långt.
  • Nästan alla såser håller några dagar i kylskåp, men tänk på att ha tätslutande lock på, så inte mjölk och annat tar smak.
  • Om du gör en större sats sås, för flera dagar, ha inte i färska örter – då minskar hållbarheten. Hacka hellre i dem vid servering.
  • Ringla i lite olivolja i såsen, det gör att alla smaker framhävs mera.

Salsa

Ingredienser:

100 g krossade tomater, vitlök och örter

1 msk rödvinsvinäger

0.5 msk olivolja

0.5 tsk chili spicemix

1 knippe koriander

1 tsk honung

1 krm salt

Gör så här:

1. Lägg de krossade tomaterna i en sil och låt dem rinna av ordentligt.

2. Finhacka chilipepparn och koriandern. Blanda tomater, chili, koriander, olivolja och vinäger i en skål.

3. Smaka av med salt. Tillsätt mer chili spicemix om du önskar starkare smak.

______________________________________________________

Hummus på två vis

Humus är gott till allt (nästan) och är en av mina favorittillbehör i kategorin röror/såser. Vi äter det till kött, fisk, kyckling, som dip till grönsaker, som smörgåspålägg. Jag brukar göra en stor sats och ha i mindre burkar i kylen, då håller en längre. Basen i en humus är alltid kikärtor, tahini(sesampasta) och olivolja. Sedan kan man variera sig med kryssningar av olika slag. Den klassiska smaksätts med vitlök och citron.

 

Visste du att Hummus betyder kikärtor på arabiska? Och att kikärtor innehåller lika mycket protein som kött!

Ingredienser:

400g (en burk) kokta kikärter

3 msk tahini (sesampasta)

2 st vitlöksklyftor

saften av 1/2 citron

2 msk olivolja

2 msk rapsolja

2-3 tsk spiskummin

salt

vatten

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser utom olja, vatten och citron till en slät smet i en blender, matberedare med kniv eller stavmixer. Tillsätt vätskorna under mixning. Detta för att hummusen ska bli riktigt slät.

2. Smaka av med rikligt med salt och späd eventuellt med vatten för tunnare konsistens på din hummus.

3. Basilikahummus: följ receptet ovan, men mixa i en kruka färsk basilika på slutet.

______________________________________________________

Parmesan-Aioli

Det här är helt klart det lättaste sättet att göra en aioli! Har man ingen stavmixer går det så klart bra att göra som man brukar göra vanlig aioli eller majonnäs, det vill säga vispa äggulorna och droppvis hälla i oljan.

 

Ingredienser, 1 sats:

2 äggulor, rumstempererade
2 hackade vitlöksklyftor
3 – 4 dl oliv- eller rapsolja (jag gillar att ta 50/50)
1 – 2 dl riven färsk parmesan
salt och peppar

Gör så här:

1. Lägg äggulorna och vitlöken i en hög skål. Sätt en stavmixer i skålen och se till att den täcker äggulorna.

2. Häll på oljan. Sätt igång stavmixern och håll den stilla tillsoljan helt blandats med äggen och fått aiolin att tjockna. Nu kan du ta bort mixern och blanda ner parmesanosten.

3. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Tips!
Spara äggvitorna och gör lite goda, sega maränger eller en
silverkaka (sockerkaka som bakas på bara äggvitor) till efterrätt.