Den kompletta frukosten

|

I min familj är frukosten en väldigt viktig och uppskattad måltid. Vi sitter gärna länge tillsammans, när det finns tid, och vi gillar att variera frukosten utefter säsong, person och humör

Här är några av våra favoriter, med tillhörande tips.

1. Gröt

Oftast gör jag havregrynsgröt och serverar den på olika vis:

  • med ett rått ägg i, som rörs ned mot slutet (ger mer mättnad och krämighet)
  • toppar med bär eller frukt
  • toppar eller har i frön/nötter
  • kryddar på , eller i, med kanel, vanilj eller kardemumma
  • serverar med mjölk, gräddmjölk, turkisk yoghurt eller kesella.

 

2. Fruktsallad

Äter vi oftast den varmare delen av året, men även ibland på vintern. Jag gillar att blanda frukt och grönsaker i salladen, det är också ett enkelt sätt att få i sig mer grönsaker till frukost. Olika sorters fruktsallad:

Jag gillar att blanda frukt och grönsaker i salladen, det är också ett enkelt sätt att få i sig mer grönsaker till frukost.

  • Svensson: äpple, apelsin, banan
  • Exotisk: mango, melon, kiwi, ananas, avokado. Toppa med kokosflingor.
  • Somrig: jordgubbar, vattenmelon, gurka, färsk mynta. Toppa med solrosfrön.
  • Matig: Avokado, gurka, äpple, banan, babyspenat. Toppa med keso och valnötter.

 

3. Yoghurt

Jag gillar naturell yoghurt. Ibland smaksätter jag den själv, med till exempel äpplemos, mixade bär eller kryddor som kanel, kardemumma eller ingefära. Serveras med müsli, nötter, frukt eller bär.

RECEPT: Morgongröt för extra energi

1 portion

1 dl havregryn

1 msk solrosfrön

1/2 banan

1 krm äkta vaniljpulver

2 dl vatten

1 ägg

salt

Till servering: 1 dl färska/frysta bär, 1 dl mjölk

Gör så här:

Blanda alla ingredienser, utom ägg, i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka sedan under fortsatt omrörning, på svag värme i 3-5 minuter. Rör ned ägget. Servera med bär och mjölk.

  • Joakim Nystrom

    Härligt! Själv är jag ett fan av Bovetegröt med torkad frukt och kanel