Maghälsa för hela familjen

|

Ofta när man tänker maghälsa är det ur ett vuxet perspektiv. Men faktum är att barns magar även de är känsliga, men kanske mot andra saker. Bra vanor för en väl fungerande mage sätts tidigt i livet. Jag tycker att man ska ta hänsyn till alla familjemedlemmars olika behov, stora som små. 

Den välbalanserade kosten

En varierad, välbalanserad kost är A och O. Jag rekommenderar, som de flesta, att man äter mycket frukt och grönt, lagom med fiber, lite men nyttigt fett och magert protein.

För mig är det viktigt med så ren mat som möjligt, utan konstigheter.

För mig är det viktigt med så ren mat som möjligt, utan konstigheter. Det man ska tänka på är att inte överdriva åt något håll, det ger ofta kraftiga reaktioner. Till exempel tycker mina barn väldigt mycket om hummus, som är jättenyttigt, men deras små magar klarar bara en viss mängd baljväxter, annars har vi små pruttkuddar i varje rum. :)

Jag tycker att havregrynsgröt är en perfekt start på dagen, både för att bli pigg och för magens skull. Här nedan har jag gjort ett grötrecept på två olika vis, ett för vuxna och ett för barn.

RECEPT: Barnens favoritgröt

En god och mättande gröt för små magar. Lagom med fibrer, mjölk för växande ben och banan och honung för naturlig sötma.

1 port

1/2 dl havregryn

1 dl mjölk

Några skivor banan

Salt

Till servering: mjölk, kanel & honung

 

RECEPT: Vuxen sportgröt

En proteinpimpad gröt för en aktiv vuxen. Nyttiga fetter från nötter, pumpakärnor med massor av mineraler. Och nyttiga fibrer från linfrön.

1 port

1 dl havregryn

2 dl vatten

1/2 msk krossade linfrön

1 msk pumpakärnor

1 ägg

Salt

Till servering: mager kvarg, blåbär & nötter

 

Så kokar du god gröt

  1. Koka på svag värme under omrörning, då bränns inte gröten och får luftig konsistens.
  2. Om du har ägg i gröten, vispa i det på slutet för att undvika att det blir äggröra.