Mumsigt för alla med maräng – och recept på en praktfull Pavlova!

|

Maränger av olika slag är toppen att bjuda på – både barn och vuxna gillar det och det är både gluten- och laktosfritt. Men att baka perfekta maränger är en konst, så det är bra att öva några gånger innan den stora släktfesten.

Vi brukar ofta ha någon slags marängtårta när födelsedagarna firas här hemma. Ofta en Pavlova (se recept nedan) eller som en marängsviss i tårtform.

Jag fick äran att jag laga middagen till kronprinsessan Victorias första ”egna” släktmiddag när hon skulle träffa sin blivande man Daniel Westlings hela släkt inför bröllopet, och då var desserten just en Pavlova.

 

Marängtips

 Om det är lågtryck kan marängen sjunka ihop.

  • Om man vispar äggvitorna med sockret på en gång, riskerar man att marängen inte tjocknar, så ta dig tid och vispa äggvitorna först!
  • Om det är lågtryck kan marängen sjunka ihop.
  • Baka gärna marängerna någon dag innan, de ska ätas, förvara torrt, ej i plast
  • Testa olika smaksättningar: nystött kardemuma, vaniljsocker, choklad, pepparmyntasolja, saffran.

RECEPT: Pavlova

10 bitar

Ingredienser

6 äggvitor

6 droppar ättika

2 msk maizena

3 dl rårörsocker

 

Till servering

5 dl vispgrädde

250 G färska bär

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 120°.

2. Vispa äggvitorna (med elvisp) tillsammans med ättikan. Börja vispa långsamt för att sedan öka hastigheten gradvis, tills smeten blivit ett hårt skum. Bunken ska kunna vändas upp och ner utan att smeten rinner ut.

3. Vänd ner maizena och socker och vispa snabbt tills smeten blir glansig.

4. Bred ut smeten i en rund cirkel på bakplåtspapper och grädda i ca 1 1/2 timme eller tills den lossnar från plåten. Låt svalna.

5. Vispa grädden lätt och bred ett tjockt lager över tårtan. Toppa med färska bär.