Matstyla som proffsen

|

Jag har jobbat som professionell matstylist i många år och varit med och producerat oräkneliga reklamkampanjer, receptfoldrar och kokböcker. Det är väldigt stor skillnad på hur man får mat att se god ut på bild och hur man får den att se god ut i verkligheten, därför blir det oftast inte så bra när man försöker sig på att härma ett upplägg ur en lyxig kokbok.

Matstyling är inte bara att lägga upp maten snyggt, utan det viktigaste är att det ska se gott ut och att man blir hungrig.

Matstyling-trender

Matstyling, som allt annat, går i trender. Ibland ska det vara sparsmakat, ibland mer rustikt, ibland färgstarkt och så vidare. Oftast är det kopplat till den rådande trenden som gäller just då inom matfotografi; vinklar, ljussättning, skärpedjup och annat som kan varieras i oändlighet. Eftersom jag är gift med en matfotograf är jag ganska så insatt i detta. ;)

Här är mina bästa tips för att lyckas med att få maten att se snygg och god ut ”in real life”:

Platt mat ser inte så kul ut.

  • Tänk färg. Färgrik mat ser oftast aptitligare ut. Har du en neutral bas på maten, addera något färgstarkt, till exempel ugnsrostade rotsaker, och toppa med färsk ruccola.
  • Tänk volym. Få upp volymen och luftigheten i maten, oavsett om det är en sallad eller en pasta/wok. Enklast gör du det genom att ha olika storlekar på de olika komponenterna i rätten. Blanda tillagat och rått. Platt mat ser inte så kul ut.
  • Sallad. Sallad är en konst för sig. Nummer ett är att lägga alla blad i iskallt vatten tills de är spänstiga, sedan köra dem i salladsslunga för att få bort vattnet. För en snygg sallad, tänk färg och form. Till exempel om du gör en tomatsallad, använd både gula, röda, små och stora tomater.
  • Uppläggnings”fat”. Jag gillar att använda lite oväntade uppläggnings”fat” ibland, när det passar. Till exempel kött uppskuret på en snygg skärbräda med lite örter runt om, med bröd direkt från plåt. När det kommer till porslin är det olika vad jag använder, beroende på typ av mat – exempelvis färgat medelhavsporslin till mer rustik mat och sobert vitt till en klassiker som Biff Rydberg. Ofta serverar jag grytor direkt ur en rustik gryta, typ Le Creuset. Men ibland tycker jag att det är jättefint att använda hela servisen med guldkant från mormor. Allt har sin charm, var inte rädd för att testa nytt!

Hoppas detta har inspirerat dig till att servera riktigt snygg mat! Såsom Mozarella Caprese – enkelt, snabbt och supergott.

 

RECEPT: Jacobs Mozzarella Caprese

4 port som förrätt 

400 G olika sorters tomater

200 G buffelmozzarella

1 kruka färsk basilika

2 msk olivolja

1-2 msk vit balsamvinäger

1 tsk torkad oregano

Flingsalt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här, för att få salladen god, snygg och aptitlig!

  • Välj olika sorters tomater, i olika storlekar och färger. Skär dem i grova bitar och behåll gärna några mindre hela.
  • Välj mogna tomater! Annars smakar det inte så mycket. Hittar du inte riktigt fina tomater kan du få fram smaken genom att skära upp dem, lägga dem i ett durkslag och strö över salt. Låt vila cirka en timme.
  • Satsa på en riktig mozzarella, det vill säga gjord på buffelmjölk (jag lovar att det gör skillnad!). Servera gärna mozzarellan hel, alternativt dra isär den med händerna.
  • Lägg upp mozzarella, tomater och basilika på ett vackert fat eller en snygg skärbräda. Snåla inte med basilikan!
  • Ringla över en olivolja av god kvalitet, lite vinäger, salta och peppra och avsluta med att strö över lite torkad oregano.