Matstyling del 3: kött

|

I denna tredje och sista film i min matstyling-skola bjuder jag på tips hur du får en av mina absoluta favoriter i köket, kött, att både smaka och se fantastiskt inbjudande ut!

Att tillreda en riktigt fin köttmåltid behöver dock inte innebära gamla klassiker som kött och klyftpotatis. Tvärtom gillar jag att få in mer grönsaker och färg, som kittlar smaklökarna långt innan maten nått munnen. Hälsa som ser gott ut, helt enkelt!

Hälsa som ser gott ut, helt enkelt!

Bra att tänka på, som i all mat du vill få att se lite extra maffig ut, är att välja ut grönsaker och andra tillbehör som tillför färg och form. Och att våga vara ”lite slarvig i köket”! Behåll till exempel lökar och tomater hela och skär upp det du vill i grova bitar och i olika storlekar. Likaså när du lägger upp maten – behåll gärna lite kvistar och blad, bygg på höjden och byt gärna ut det fina porslinsfatet mot exempelvis en stor skärbräda i trä.

RECEPT: Helstekt oxfilé med parmesanpotatismos och balsamicosky

 

4 portioner

OXFILÈ

600 g oxfilé

salt

2 msk smör eller olivolja

peppar

 

PARMESANPOTATISMOS

300 g mjölig potatis (ej färsk)

2 dl mjölk

30 g smör

1 dl färsk riven parmesan

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

 

BALSAMICOSKY

2 dl balsamvinäger

2 msk flytande honung

1/2 dl kalvfond

salt och peppar

2 msk maizena

 

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 150°. Smörj en ugnsfast form.

2. Gnid in oxfilen med salt, olja och peppar. Bryn den ordentligt runt om i het stekpanna. Lägg köttet i formen. Stek i ugn tills köttet har nått önskad temperatur (55–60 grader).

3. Vira in köttet i smörpapper och låt den vila minst tio minuter innan den skärs upp, detta för att den ska behålla sin saftighet.

3. Skrubba potatisen och dela den i bitar för kortare koktid. Lägg den i en kastrull med lättsaltat vatten och koka den mjuk under lock i ca 20 minuter. Häll av vattnet och pressa potatisen genom en potatispress, så slipper du skala. Värm under tiden mjölken.

4. Lägg smöret i den pressade potatisen och späd sedan med mjölken samtidigt som du vispar potatismoset fluffigt, gärna med elvisp. Tillsätt parmesanosten och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

5. Koka upp balsamvinäger tillsammans med honung och kalvfond. Smaka av med salt och peppar och red av med maizena till lagom konsistens.

Jag gillar när oxfilen är ganska rosa, och då är den ca 55 grader.

 

Missa inte heller mina två första inlägg i Matstylingtrilogin; Matstyla som proffsen (med de grundläggande tipsen och recept på en härlig Mozzarella Caprese) samt Mer matstyling – grekisk sallad.

  • tirfing

    Det där såg inte gott ut , utan rått ut