Morgonmüsli med extra krisp

|

Att alltid ha en hemrostad müsli hemma är lyx tycker jag. Men det är inte svårt, inte dyrt och inte ens krångligt. Om man lär sig grunderna; hur man kan smaksätta, krydda, rosta och hur val av ingredienser påverkar resultatet går det av bara farten.

Val av ingredienser

Här är det bara att välja och vraka. De flesta gryn, flingor, nötter, fröer och torkade frukter passar alldeles utmärkt till müsli. Min grund brukar bestå av havregryn, dinkelflingor, solroskärnor och russin. Dessa tillsammans ger en bra crunch. Till det tillsätter jag sedan olika saker efter smak och humör. T ex om jag ska göra en barnslig favorit använder jag pepparkakskrydda och lite kokosflingor, det brukar uppskattas av de små. Vill jag vara extra hälsosam tillsätter jag nyponskalsmjöl som är fullt av vitaminer, samt torkade blåbär (antioxidanter och fibrer) och psylliumfrön(superfibrer).

Hälsofördelarna med müsli är många och dessa beroende på vilka ingredienser man väljer att ha i.

Hälsofördelarna med müsli är många och dessa beroende på vilka ingredienser man väljer att ha i. Läs på om vad just du vill ha för hälsoeffekter och välj ingredienser efter det.

Konsten att rosta

Det är viktigt att detta moment görs rätt och riktigt, så müslin blir både smakrik och knaprig, utan att bli för torr. Det gör man genom att först blanda alla torra ingredienser, utom torkad frukt, med lagom med vätska. Jag använder oftast vatten eller koncentrerad jos och ibland olja för extra energirik müsli. Rostad müsli har en tendens att bli bränd om man inte passar noga, så håll koll. Man vill ändå att den får en vacker och aptitlig färg, då vi äter med ögonen.

Den viktiga smaksättningen

Smaken är som baken, delad! I müsli kan man verkligen ha i sina egna favoritkryddor, experimentera för att på så vis få fram din egen, unika müsli. Basen är dock viktig, en bra müsli har en fin balans mellan sött och salt, dock kan den vara kryddad på olika vis.

RECEPT: Jacobs pigg-müsli (1 sats)

3 dl havregryn
3 dl dinkelflingor
1 msk krossad linfrö
1 dl solroskärnor
1 dl cashewnötter
1 dl nyponskalsmjöl eller 1 msk kardemumma
2 krm salt
2 msk honung eller 3 msk råsocker
1 ½ dl vatten
½ dl rapsolja
1-2 dl russin, fikon, gojibär eller hackade torkade aprikoser OBS!! Lägg i sist!

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 185˚C.
  2. Blanda allt utom vatten, torkad frukt och olja i en skål, rör om ordentligt.
  3. Blanda samman olja och vatten, häll det över gryn och fröblandningen.
  4. Häll blandningen på en långpanna.
  5. Rosta mitt i ugnen, ca 25-30 minuter.
  6. Rör om då och då för att undvika att det bränns eller att det blir ojämn färg. När müslin har svalnat, blanda i den torkade frukten.

Förvara torrt i burk med lock, hållbarhet cirka 2 veckor.

Se också recept och proffstips för hur du gör din egen supersmoothie – passar bra till müslin på frukostbordet!