ProViva50 med 50% mindre socker

|

Nu har vi lanserat tre nya ProViva-drycker som inte liknar någon annan ProViva du druckit förut. Vi kallar drycken ProViva50 och den finns i smakerna Apelsin Mango, Hallon Björnbär och Tropisk.

ProViva50 innehåller inget tillsatt socker. Sockret kommer istället från frukternas och bärens egna naturliga socker och sedan har vi tillsatt en gnutta steviolglykosider. Resultatet blir en fruktdryck som innehåller 50 % mindre socker jämfört med juice och annan fruktdryck.

Vad är stevia?

Stevia är en växt som är släkt med solrosen och växer traditionellt i Sydamerika. Från bladen utvinns steviolglykosider som är cirka 300 gånger sötare än socker – därför räcker det att använda bara lite grann för sötmans skull.

Stevia har använts länge som sötningsmedel i andra delar av världen, bland annat under 40 år i Japan. Sedan 2012 är stevia-extrakt godkänt som livsmedelstillsats inom EU.

Inom de närmaste dagarna skickar vi ut ProViva50 till butiker runtom i Sverige. Titta gärna efter ProViva50 nästa gång du handlar.

Hoppas du gillar!

 • http://jnystromdesign.se Joakim Nyström

  Gillar verkligen de nya smakarena.

 • Annica Sund Fd Stolpe

  Ni säger det inte rakt ut men personer som inte har en aning kan få för sig att juice innehåller tillsatt socker. Nu har inte jag haft möjlighet ännu att kolla innehållsförteckningen på den nya provivan men jag antar att den innehåller stor mängd vatten eftersom den innehåller 50% mindre FRUKTSOCKER jämfört med juice. Ni kan inte lägga juice och fruktdryck i samma mening det är två helt olika produkter!

 • ProViva

  Hej Annica!

  Du har helt rätt i att juice inte innehåller tillsatt socker. Det står till och med skrivet på de flesta juiceförpackningar, ”utan tillsatt socker”.

  ProViva är en fruktdryck med levande bakterier och har alltid varit det och inget annat. Nu har våra produktutvecklare hittat en teknik som gör att vi kan byta ut det tillsatta sockret mot sötning med stevia.

  För att man ska få säga 50% mindre om ett näringsämne, så måste man enligt svensk lagstiftning göra jämförelsen med hela kategorin. Det är det vi har gjort, jämfört vår nya ProViva50 med alla fruktdrycker och juicer i kategorin. Kategorin är inte definierad av oss och man får heller inte enbart göra jämförelsen med sitt egna ”gamla” recept.

  Hoppas detta tydliggör det hela, men återkom gärna om du har fler frågor!

 • Linda

  Gillar verkligen inte dessa nya ProViva50, alldeles för söta trots att det står att de är mindre söta än andra ProViva. Dessutom med en obehaglig kvälmig bismak av stevian. Gillar många av de andra ProViva-produkterna men kommer inte igen köpa någon ProViva som är sötad med stevia. Hellre en gnutta riktigt socker då om allt tvunget ska göras så sött.

 • ProViva

  Hej Linda! Tråkigt att höra att du inte uppskattar smaken på våra ProViva50-produkter. Men våra vanliga ProViva fruktdrycker finns ju fortfarande kvar – hoppas du hittar en eller flera av dem som faller dig bättre i smaken!

 • Marie Rosengren

  Smakrabatten på 3:- som man skulle få om man provade nya ProViva50 satt på fel förpackningar, så vi har missat 15:-. och inte kan man stå inne i affären och kladda med dessa lappar heller. Dessutom gick det inte att skriva på dem, eftersom det var folie. Kanske var det uträknat?! Märker ingen större skillnad på det söta. Så skippa stevian helt och hållet, så blir det kanske bra.

 • ProViva

  Hej Marie! Vi ber verkligen om ursäkt för strulet med ProViva50-kupongerna. Det skedde ett produktionsfel i samband med dem, vilket vi vet tyvärr har drabbat vissa konsumenter, som dig. Vill du, är du hjärtligt välkommen att kontakta vår kundtjänst på info@proviva.se eller 020-31 31 00 (måndag – fredag 9.00-15.00, lunchstängt 12.00-13.00) så kan de hjälpa dig vidare.

 • Pernilla Ljunglide

  Den smakar ju om möjligt ännu sötare än den med vanligt socker. Jag hade hoppats på en friskare mindre söt smak och blev väldigt besviken….

 • ProViva

  Hej Pernilla. Vad tråkigt att du inte gillar de nya ProViva50-smakerna. Men våra vanliga ProViva fruktdryck finns ju fortfarande kvar, hoppas de faller dig bättre i smaken!

 • Madde

  I ert svar till Annica skriver ni: …byta ut det tillsatta sockret mot sötning med stevia.

  I er info om drycken står det en massa info om STEVIA (även om ni i innehållsdeklarationen skriver korrekt steviolglykosider) vilket kan få folk att tro att ni använder Stevia!!

  Detta är EJ TILLÅTET enligt livsmedelsverket!!

  (Livsmedelsverket säger: Vid marknadsföring av livsmedel och i märkningarna på livsmedel får inte användas ordet ”stevia” eller steviaextrakt” för att beskriva steviolglykosiderna som används som sötningsmedel. Det hänvisar till användning av hela växten eller delar av den, vilket fortsättningsvis är förbjudet. Det är också vilseledande med tanke på konsumenten.)

 • Madde

  Steviolglykosider är EJ naturligt sötningsmedel!!

  Det är ursprungligen framställt från delar av en stevia växt men utvinningen sker genom kemisk raffinering och slutprodukten går ej att jämställa med växten Stevia!

  Därtill råder delade meningar om huruvida produkten Steviolglykosider är/kan vara hälsovådlig eller ej, men det gäller ju det mesta. Om ni ska ta bort det tillsatta sockret så är det väl väldigt dumt att ersätta med något annat som dessutom EJ är bevisat hälsosamt och absolut inte naturligt så som ni påstår.

  Hänvisar till bland annat vad Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverkets regelutvecklingsavdelning säger enligt tidskriften Fokus:

  De steviatillsatser som finns på den svenska marknaden har mycket lite med den ursprungliga växten att göra. De har gått igenom så många kemiska processer att de knappast kan kallas naturliga längre.

  ! ! !

 • ProViva

  Hej Madde!

  Vad tråkigt att du inte gillar vår ProViva50. Vi tycker att det viktigaste med ProViva50 är att den innehåller 50% mindre socker och vi har inte pratat så mycket om steviolglykosiderna, mer än att förklara vad det är för ämne. Vi valde sötningsmedlet steviolglykosid till ProViva50 eftersom vi vet att svenska konsumenter ser positivt på att det är ett extrakt från växten stevia. Självklart är det inte den hela växten stevia som används (detta är inte heller godkänt av myndigheter). Steviolglykosider är godkänt av svenska och europeiska myndigheter som säkert att använda i livsmedel. Vi skriver tydligt på våra förpackningar att det är detta som ProViva50 innehåller. Eftersom ämnet är nytt på svenska marknaden så är det relevant att förklara för konsumenter vad det är, och att det kommer från växten stevia, som fler dessutom känner till. Om du inte vill dricka ProViva50 med steviolglykosider finns ju alla våra andra goda ProVivor kvar.

 • ProViva

  Hej igen Madde,

  Just i denna fråga var det juicedefinitionen som var huvudämnet, och vi ser att vi kunde varit tydligare om att ProViva sötas med steviolglykosider som utvinns från steviaplantan. De flesta konsumenter känner bättre till vad stevia är, än steviolglykosider, och därför förklarar vi detta. Det framgår tydligt att vi inte använder hela växten stevia, utan just det utvunna ämnet steviolglykosid som ger en sötare smak. Vi vill att våra konsumenter ska känna sig trygga med våra produkter och har därför ansträngt oss för att förklara steviolglykosiders ursprung. Tack för att du är så uppmärksam!

 • Stefan

  Med stevia förstör man hela drycken, en fruktansvärdlig eftersmak.
  Snälla ta genast bort det som sötningsmedel.

 • http://proviva.se/ ProViva

  Hej Stefan. Vad tråkigt att du inte gillar de nya smakerna. Men vi har ju fortfarande alla våra vanliga fruktdrycker i ProViva-sortimentet kvar. Hoppas det finns någon där som faller dig bättre i smaken!

 • Maria Pålsson

  På ICA Maxi har dom aldrig ”hallon/björnbär, finns den inte eller beror det på inköparen? Maria

 • http://proviva.se/ ProViva

  Hej Maria!

  ICA Maxi har den i sitt sortiment och normalt ska den finnas där, så detta bör vara ett undantag. Alla ICA-ägare har förvisso rätten att bestämma vad som ska finnas i deras butiker, men om du ber butikschefen att ta in den hoppas vi att den hamnar på deras kylhylla snart. Lycka till och fortsatt trevlig dag!

 • Manda Fjongs

  Jag är jättenöjd, mums,älskar dom! Har smakat ”tropisk’ och ‘hallon björnbär’ och jag tycker dom är såå goda! Tack så mycket!

 • http://proviva.se/ ProViva

  Vad roligt att höra Manda, tack för att du delar med dig!

 • Stina

  Jippi! Äntligen mindre socker, tänkte jag när jag såg den nya Provivan.
  Blev så besviken då jag smakade och kände den äckliga bismaken av sötningsmedel. Som jag dessutom blir dålig i magen av……. :-(

 • http://proviva.se/ ProViva

  Hej Stina! Vad tråkigt att höra att du inte gillar och mår dåligt av ProViva50 det beklagar vi verkligen. Vi hoppas kunna komma med fler nyheter längre fram som du gillar bättre. Tills dess har vi ju fortfarande alla våra ”vanliga” ProVivor kvar – hoppas det finns i alla fall någon där som faller dig bättre i smaken.

 • Christian

  Steviolglykosider

  På Wikipedia står att läsa att enligt en rapport från EFSA ”finns
  anledning till viss oro för anafylasktiska reaktioner”
  Där står också att ”Anafylaxi eller en anafylaktisk reaktion är en
  allvarlig allergisk reaktion som börjar plötsligt”
  Stämmer detta?

 • http://proviva.se/ ProViva

  Hej Christian.

  Steviolglycosider är ett extrakt som har granskats noggrannt och är godkänd som livsmedelstillsats. Vi använder endast säkra och godkända ingredienser i ProViva.

 • Guest

  Äntligen drar ni ner sockerhalten! Mycket bra! Förstår inte varför en del klagar. Steviolglykosider har en speciell smak, men är bra mycket bättre ur hälsosynpunkt än socker som är en av de största bovarna bakom övervikt och välfärdssjukdomar.

 • Guest

  Äntligen drar ni ner sockerhalten! Mycket bra! Förstår inte varför en
  del klagar. Steviolglykosider har en speciell smak och kräver en viss tillvänjning. Men det är bra mycket
  bättre ur hälsosynpunkt än socker, som är en av de största bovarna bakom
  övervikt och välfärdssjukdomar.

 • Daniel

  Verkligen bra att ni drar ner sockerhalten! Förstår inte varför en
  del klagar. Steviolglykosider har en speciell smak och kräver en viss tillvänjning. Men det är bra mycket bättre ur hälsosynpunkt än socker, som är en av de största bovarna bakom övervikt och välfärdssjukdomar.

 • ESPcatchMall

  Stevia får jag ont i magen av, precis som med socker. Passar nog inte heller i diabetes dieten. Låt oss välja själva om vi vill ha söt i produkten eller inte: alla har väl socker, honung, stevia eller maltitol hemma – kan vi få välja? En Proviva utan gluten och utan socker, tack!

 • Janis Martin

  Hade hoppats på att 50% mindre socker skulle betyda inte så söt dryck! Men den är ju mkt sötare än den Med socker!

 • http://www.healing-akuten.com Irene Ahlkvist

  Varför innehåller manga Pro Vivor druvsaft/juice? Det är ju den frukten som är mest besprutade av alla!

 • M Nord

  Jag håller med det sparkar inte gott alls och jag mår illa av Stevian.
  Satsa på Eco och utan tillsatser!

 • M Nord

  Stevia är inte gott tycker jag, och jag mår illa av all stevia! Tydligen flera som tycker lika på denna sida.
  Varför inte en aning socker, om det nu skulle behövas.
  Eco vore att föredra.