Nyttiga nötter och fröer

|

Nötter och fröer av alla de slag är stapelvaror här hemma. Vi använder det till massor av olika saker; pesto i alla former, grytor, sallader, mixat i såser och snacks, i kakor och tårtor. Det förhöjer både smaken och näringen i såväl en medioker müsli som en enkel pasta. 

Allt blir helt enkelt lite godare och mer mättande! Att nötter sedan är bra för hälsan är bara en bonus.

Barnen gör sina egna små bröd, ibland tar vi hjälp av pepparkaksformar för att göra det extra kul.

Jag brukar ofta baka med barnen. Oftast vanligt matbröd, men de får själva bestämma vad som ska i. Då stoppar de i alla möjliga fröer och nötter de gillar. Barnen gör sina egna små bröd, ibland tar vi hjälp av pepparkaksformar för att göra det extra kul.

Jag köper nästan alltid naturella nötter, så kan jag välja om jag vill rosta, salta eller smaksätta dem, beroende på användning.

 

RECEPT: Familjens frukt- och nötbröd

Ingredienser

4 dl grovt rågmjöl

3 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1,5 tsk salt

1 msk kanel

2 strukna tsk bikarbonat

2 dl russin

10 aprikoser

2 dl solroskärnor

1 dl valnötter

5 dl filmjölk

2 msk rapsolja

2 msk flytande honung

0,5 dl sesamfrön samt lite olja till formen

 

Gör så här:

Smörj och bröa en 1,5-liters limpform med olja och sesamfrön. Mät upp de båda mjölsorterna och havregryn i en bunke och blanda i salt, kanel och bikarbonat.

Rör ner russin, aprikoser och fröer/nötter. Tillsätt fil, olja och honung och rör ihop till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.

Grädda degen i 175 grader i cirka 75 minuter, eller till en innertemperatur på 96 grader.

Låt brödet svalna lite. Slå det sedan ur formen och låt det kallna under bakduk.