Proffstipsen bakom en supersmoothie

|

Nu ska jag lära dig hur man gör en lyxig supersmoothie! Valet av ingredienser är nummer ett. Ingredienserna påverkar smaken, men också utseendet; framförallt färgen och hälsofördelarna med smoothien blir väldigt olika beroende på vilka ingredienser man väljer.

Jag gillar olika typer av smoothies, beroende på tillfälle, säsong och tid på dygnet. Jag varierar också om jag har tänkt att bjuda någon annan på min smoothie, till exempel mina barn eller en nytränad kompis.

Fryst frukt och bär

Min favorit är mango. Den är naturligt söt, ger fin färg och lenhet. Jordgubbar är en annan, de är såpass stora så de fungerar nästan som isbitar och gör smoothien riktigt len och fluffig. De innehåller dessutom massor av järn, vitaminer och mineraler. Blåbär är min tredje favorit. De har ju ett lite hårdare skal än mango och jordgubbar och fibrerna gör därför smoothien lite mer grynig. Ur hälsosynpunkt är de fantastiska, de är riktiga antioxidantbomber. Bland övriga frysta frukter och bär gillar jag hallon, tranbär, granatäpplekärnor och banan.

Ett bra tips är att frysa in skivad banan precis när de börjar bli övermogna, då har man alltid tillgång till bananens perfekta smoothieegenskaper; den ger sötma, lenhet och mättnad.

Ett bra tips är att frysa in skivad banan precis när de börjar bli övermogna.

Färsk frukt och bär

Jag gillar fräscha smaker och tycker därför att färska frukter och bär är perfekt i en smoothie. Det är bra att tänka på att det påverkar konsistensen. Ju ”synligare” fibrer i frukten (apelsin, ananas) desto kraftigare och grynigare konsistens på smoothien. Vill man ha en lenare konsistens rekommenderar jag päron, melon eller banan.

Yoghurt och jos

Tänk på att inte ha i för mycket yoghurt, den släpper vätska när man mixar den och smoothien kan bli vattnig. Mina riktlinjer är cirka 1/4 yoghurt 2/4 frukt eller frysta bär och 1/4 jos. Man behöver inte heller ha yoghurt i en smoothie, tillsätt då lite extra jos istället.

Den viktiga isen

För att få en riktigt bra konsistens är isen viktig. Iskristallerna hjälper till att nästan slipa de övriga ingredienserna, så de blir så lena som möjligt. Den ger även smoothien en luftig och fyllig konsistens och gör den riktigt kall, vilket de flesta gillar.

Tips

Tänk på att mixa i rätt ordning, det ger det bästa resultatet. Börja med de frysta, hårda ingredienserna som frysta bär/frukt och is, tillsätt efter en stunds mixning färsk frukt eller bär och sist vätska. Avsluta med vispfunktionen om du har en sådan på din blender.

Om du vill ha din smoothie lite sötare, tillsätt honung eller lönnsirap, deras sockerkristaller är ju flytande, vilket inte vanligt socker är. Dessutom har de båda hälsofördelar i form av antioxidanter.

Vill du ha en riktigt mättande smothie använd dig av avokado. Passar perfekt ihop med spenat, kiwi, färsk ingefära och mynta.

Jacobs supersmoothie - en superstart på dagen!

RECEPT: Den perfekta smoothien

Antal portioner: 4
Ingredienser
2 dl fryst mango
2 dl frysta jordgubbar
20 st isbitar
1 päron
2 dl apelsin jos
2 dl naturell yoghurt1 msk honung

Gör så här

 1. Lägg i mango, jordgubbar och isbitar i en blender med kniv i botten och mixa i 1 minut, helst på hackfunktion om du har en sådan på din blender (har du stavmixer, lägg då i alla ingredienser på en gång, även vätskan).
 2. Tillsätt jos, yoghurt och honung och mixa cirka 2 minuter på vispfunktion.
 3. Smaka eventuellt av med extra honung.
 4. Servera smoothien genast, i fina glas och gärna med sugrör.
Fruktmums för en smupersmoothie!
 • Linda N

  Mm smarrigt, vill hem och provia bums!

 • http://www.facebook.com/people/Jonas-Lundin/1033568922 Jonas Lundin

  Vi i vår familj kommer prova många smoothies!!

 • http://www.facebook.com/people/Camilla-Prager/1635812073 Camilla Prager

  Jos – menar du Juice?

 • Susanna R

  Låter jättegott!! :)

 • Guest

  Denna supergoda smoothie kan verkligen rekommenderas!

 • http://www.facebook.com/veronica.berndt.3 Veronica Berndt

  Smoothies är klockrent till frukosten – känns som att man får i sig en
  massa nyttigheter och vaknar till med vitaminenergi! Har testat med
  avokado, man känner inte riktigt av avokadosmaken tillsammans med annan
  frukt och bär och det mättar bra.

 • http://twitter.com/JacobWismar Jacob Wismar

  Tack Susanna, hem och mixa :)

 • http://twitter.com/JacobWismar Jacob Wismar

  Tack Linda! Det är super gott, det kan jag lova

 • http://twitter.com/JacobWismar Jacob Wismar

  Har du prövat båda i filmen?

 • http://twitter.com/JacobWismar Jacob Wismar

  Jag är kvar i 70 talets utgåva :) förlåt