Råkost, rått och rätt

|

Till er alla som vet att grönt är bra, gott och nyttigt. Det finns ett problem med sallad och det är att det inte växer i Sverige året runt. Vill man agera klimatsmart och minska på miljöbelastningen bör man minska på framförallt tomater, sallad, gurkor och andra transporterade grönsaker.

Däremot har vi gott om rotsaker i vårt vackra land. Jag tycker att rotsaker kan bli till olika delikatesser beroende på hur man tillreder dem. Jag föredrar att äta så mycket rått som möjligt, känns riktigt fräscht och nyttigt.

Här följer ett par tips på hur ni kan förädla era rotsaker!

RECEPT: Inlagd kål med apelsin och honung

En sötsur och krispig kålmarinering inspirerad från det asiatiska köket.

Ingredienser

200 gram rödkål, tunnskivad

200 gram vitkål, tunnskivad

Marinad

2 msk apelsinkoncentrat

2 msk ättika

1 msk honung

1dl olivolja

Salt & svartpeppar

Gör så här

Lägg rödkålen och vitkålen i en bunke. Bland ihop ingredienserna till marinaden i en bunke och häll över kålen. Marinera i kylskåpet i minst 1 dygn (så att fibrerna släpper).

Tips: Lägg gärna till en färsk chilli (urkärnad och hackad) för extra sting.

En morot till råare kost?

RECEPT: Syrlig morotssallad

En härligt syrlig och modern sallad för den medvetne gästen

Ingredienser

3 morötter (tunnhyvlade på längden)

2 gula morötter (tunnhyvlade på längden)

3dl citronsaft (till syrning)

Vid servering

2 msk olivolja och flingsalt

Gör så här

Lägg morötterna i en bunke och häll över citronsaften. Marinera i minst 5 timmar i kylskåp. Rör om ett par gånger.

Vid servering: sila av marinaden från morötterna i ett durkslag och lägg tillbaka i bunken. Tillsätt sedan olivolja, lägg upp på fat och strö på flingsalt.

Tips: Byt gärna ut morötterna mot gulbetor.