Sidoplanka på tre olika sätt

|

I kombination med den klassiska plankan är det bra att komplettera med sidplankor för att mer koppla in de sneda magmusklerna samtidigt som de djupa magmusklerna jobbar. Här kommer tre övningar för att träna detta.

I alla övningar, se till att spänna magen, tänk att du suger in naveln mot ryggraden. Håll kvar övningen så länge du känner att du har kontroll och bra teknik. Tappar du hållningen och spänningen i magen ska du avbryta.

Sidoplanka nr 1

Sätt i ena armbågen i golvet och ha det undre knäet i golvet och det övre benet rakt. Tryck upp kroppen från golvet så att det bildas en rak linje från tå till huvud. Spänn magen! För att avancera, ha båda benen raka. Håll stilla så länge du orkar. Byt sedan sida.

I alla övningar, se till att spänna magen

Sidoplanka nr 2

Utgå från sidoplanka nr 1. Men denna gång jobbar du upp och ner med höften mot golvet. Vänd alltid övningen innan du nuddar mattan. Tänk dig att det är den undre midjan som trycker dig upp mot taket, håll emot på vägen ner.

Sidoplanka nr 3

Utgå från sidoplanka nr 1. När du befinner dig i toppläget, sträck upp den övre armen mot taket. För sedan armen framför dig och ner under magen, låt kroppen följa med i en lätt rotation, men håll kvar kroppen på samma nivå över golvet hela tiden. Jobba upp till startläget igen och upprepa.

PS. Se även min film och tips på hur du gör Klassiska plankan på tre olika sätt!