Socker i ProViva

Bakterien i ProViva heter Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843). Som namnet antyder, hittas Lactobacillus plantarum ofta på vegetabilier, till exempel i fermenterade produkter som surdeg, surkål, oliver med mera. Det är därför naturligt att den också återfinns på tarmslemhinnan hos människan, eftersom vi äter denna typ av produkter. Bakteriestammen i ProViva är isolerad från tarmen hos en frisk människa.

Vid tillverkning av ProViva ympas bakterien LP299V® i en blandning av havre och vatten och får växa till där under ett dygn. Sedan blandas den fermenterade havrevällingen med fruktblandningar till olika ProViva-produkter. ProViva Fruktdryck innehåller 5 g/100 g av denna fermenterade havreblandning och ProViva Superfrukt 25 g/100 g.

De första ProViva-produkterna lanserades 1994. Det var Proviva Nypon och ProViva Blåbär. Produkterna var då alternativ till fruktsoppa och skulle därför ha en liknande smak och konsistens (det innebär söt smak och viskös konsistens). De nyare ProViva-smakerna är mindre söta och har en tunnare, mer lättdrucken konsistens – mer som en fruktjuice. Ett exempel på detta är ProViva Mango.

ProViva finns i många varianter. Både frukt- och sockerinnehållet skiljer sig mellan olika ProViva-smaker. Tyvärr är det så att bakterien blir för aktiv, om fruktinnehållet kommer över en viss nivå. Den växer då till och bildar bland annat koldioxid, som försämrar smaken. Hittills har vi inte kunnat ha ett högre fruktinnehåll än cirka 30 %. Hur stor fruktinblandning som går att ha, är olika för olika frukter.

I ProViva finns bara naturligt socker. Vi strävar hela tiden efter att hålla nere sockerinnehållet. Vissa fruktsmaker kräver dock ganska mycket socker för att inte få en fadd smak, medan det med andra frukter går att sänka sockerinblandningen utan att smaken försämras. De flesta ProViva-produkterna innehåller cirka 5 % tillsatt socker.