Utvärdera dina träningsmål

|

Hur går det med dina mål? Ibland är det lätt att bara träna på vecka efter vecka utan att reflektera över hur träningen går. Men att stanna upp och utvärdera var du befinner dig på vägen till dina mål ger dig kunskap om du är på rätt väg eller om du har tagit ett sidospår och måste ändra riktning för att på nytt komma in på den väg som leder mot dina mål.

Har du tid att genomföra alla träningspass som du vill göra? Om inte: hur kan du få in dem i ditt liv? Du kan träna på en annan tid än du gör idag. Du kan träna kortare och intensivare pass. Du kan träna hemma och spara in på resväg.

Men lösningen behöver inte vara mer träningstid. Det kan också vara att bli ännu bättre på att utnyttja den träningstid du har. Sätt upp ett mål för varje träningspass – hur det ska kännas, vad du vill göra, hur hårt du ska jobba – och se sedan till att genomföra det.

Kanske tränar du på bra men får inte de resultat du eftersträvar. Då är frågan, tränar du rätt? Kanske är det dags att byta styrkeövningar, ändra styrkeupplägg, springa nya sträckor eller testa nya sporter.

Resan är målet är ett välkänt uttryck, och det stämmer.

 

Ett bra tips är att variera din träning så inte kroppen vänjer sig vid det du gör, då slutar resultaten att komma. Är du osäker på vad du ska ändra och vill ha ny inspiration – boka gärna tid hos en personlig tränare så kan du få bra tips och vägledning.

Utvärdera hur du ligger till mot ditt mål och fortsätt kämpa för att ta dig dit. Låt inte omvägar dra ner din motivation. Omvägar kan vara effektiva då de hjälper dig in på rätt väg till slut, om du lyssnar på din kropp när du är på väg åt fel håll, då är det bara att med hjälp av kompass och karta hitta rätt. Resan är målet är ett välkänt uttryck, och det stämmer. Allt vi lär oss och upplever på vägen är livet och det är under resan som vi utvecklas och har roligt.

Har du redan nått ditt mål? Grattis i sådana fall. Bra jobbat! Då är det dags att fira och vara stolt över din insats och sedan sikta mot ett nytt mål som inspirerar dig till träning och rörelseglädje.

Lycka till!